Információk


Miért új a Chrisofix®?

 

Az Európa-szerte és a világ számos más országába is exportált Chrisofix® termékek gyártása egy svájci-magyar szabadalom (1995) alapján 1997-ben kezdődött az Orkrisz Kft. (Budapest) keretében. Az 1995. évi szabadalmat további szabadalmi bejelentések és a Chrisofix® termékek gazdag sorozata követte. A Chrisofix® technológia a végtagrögzítés módszereinek legújabb generációját képviseli, egyesíti a körkörös (gipsztechnika, „műanyag gipsz”, hőre lágyuló műanyag stb.) és a sávos rögzítés (sínek, ill. ortézisek) előnyös tulajdonságait. Kutatás-fejlesztési tevékenységünk eredményességét a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte, 2010-ben a cégalapító dr. Bolla Kálmánt Szabadalmi Nívódíjjal tüntette ki.
A Chrisofix® termékek alkalmazása gyorsabb és gazdaságosabb a korábban használt végtagrögzítési módszereknél és a beteg szempontjából is előnyösebb.

 

A Chrisofix® termékek

 

 • olyan félkörös vagy körkörös stabil rögzítést biztosítanak, amely víz és hőhatás nélkül egy percen belül a végtaghoz formálva felhelyezhető.
 • alapanyaga stabil, ugyanakkor formálható.
 • egyazon betegre többször is ráigazíthatók, így a gipszcserék száma lecsökkenthető.
 • helyettesítik a legtöbb hagyományos sínt és egyénre gyártott termoplasztikus terméket.
 • lehetővé tették, hogy korábban nem ismert gyógyászati eljárások a mindennapos betegellátás részévé váljanak:
  - bordatörés sínezése,
  - naponta cserélhető éjszakai immobilizálás és kevésbé merev nappali sín.
 • körkörös stabilitást biztosító Forte változata gipszrögzítés helyett is alkalmazható – elsősorban a felső végtagon műtétek előtt és után:
  - így lehetővé válik a gyógytorna kezelés korábbi elkezdése, és 
  - a napi higiénia biztosítása is könnyebbé válik, mivel a sínek egy percen belül eltávolíthatók, ill. felhelyezhetők; a sínek maguk is moshatók (mosógépben is), de cserélhető és mosható betét is rendelhető hozzájuk.
 • lehetővé tették olyan termékcsalád kialakítását is, amelynek tagjai fertőtlenítés után ismételten használhatók, és így több kórházi beteg ellátására is alkalmasak.

 

Rögzítési technológiák összehasonlítása